راه‌های پیشگیری از خرابی بک لایت تلویزیون


نور پس‌زمینه نوعی روشنایی است که در نمایشگرهای کریستال مایع که LCD هم گفته می‌شود استفاده می‌شود. ازآن‌جهت که LCDها خودبه‌خود نور تولید نمی‌کنند برای تولید یک تصویر مرئی به نور احتیاج دارند که این نور شامل نور محیط یا منبع نوری ویژه می‌شود. نور پس‌زمینه در صفحه‌های کوچک برای افزایش خوانایی در شرایط کم‌نور مانند ساعت‌های مچی استفاده می‌شود و در تلفن‌های هوشمند، نمایشگرهای رایانه و تلویزیون‌های LCD برای تولید نور به شیوه‌ای شبیه به صفحه‌نمایش CRT استفاده می‌شود. انواع ساده ال‌سی‌دی مانند ماشین‌حساب جیبی بدون منبع نور داخلی ساخته می‌شوند و برای انتقال تصویر صفحه‌نمایش به کاربر به منابع نوری خارجی نیاز است. بااین‌حال، اکثر صفحه‌های LCD با منبع نور داخلی ساخته می‌شوند،  چنین صفحه‌هایی از چندین لایه تشکیل شده است.
نور پس‌زمینه معمولاً اولین لایه از پشت است. نورهای پس‌زمینه LCD را برعکس چراغ‌های جلویی که جلوی LCD قرار گرفته‌اند، از کنار یا پشت صفحه‌نمایش روشن می‌کنند.
سپس دریچه‌های نور با جلوگیری از عبور آن به چشم، میزان نوری که به چشم می‌رسد را تغییر می‌دهند. اکثر آنها از یک فیلتر قطب ثابت و یک فیلتر سوئیچینگ برای مسدودکردن نور ناخواسته استفاده می‌کنند.

فناوری تلویزیون از دیروز تا به امروز

درگذشته در تلویزیون‌های LCD، از لامپ‌های فلورسنت استفاده می‌شد که مشکل آن‌ها این بود که لامپ‌های فلورسنت از توان مصرفی بالایی برخوردارند و حرارت زیادی در نتیجه کارکردشان ایجاد می‌شود به همین دلیل استهلاک‌پذیری بیشتری نسبت به سایر قطعات داشت. اما امروزه بک لایت‌ها از اصلی‌ترین قطعات تلویزیون هستند. تصویر ایجاد شده روی پنل دستگاه، برای اینکه توسط شما قبل مشاهده باشد نیازمند به منبع نور است، به این نور پس‌زمینه در تلویزیون، بک لایت می‌گویند، چون بدون بک لایت تلویزیون هیچ تصویری قابل‌مشاهده نیست.
حال در این چند سال بک لایت ال‌ای‌دی جای این لامپ‌ها گرفته و بسیار سودمند شده‌اند. با بروز تکنولوژی‌های جدید از LED  استفاده می‌شود که هم از قیمت پایین‌تری نسبت به قبل است و هم کیفیت بالاتری دارد. مصرف انرژی کمتری دارد در نتیجه گرمای کمتری نیز دارد.

5 علت خاموش شدن ناگهانی تلویزیون و نحوه رفع این مشکل

موارد استفاده بک لایت تلویزیون

نور پس‌زمینه LED رنگی بیشتر در پانل‌های LCD کوچک و ارزان استفاده می‌شود. نور پس‌زمینه LED سفید غالب می‌شود. نور پس‌زمینه ELP اغلب برای نمایشگرهای بزرگ‌تر یا زمانی که حتی نور پس‌زمینه مهم است استفاده می‌شود. همچنین می‌تواند رنگی یا سفید باشد. نور پس‌زمینه CCFL در نمایشگرهای بزرگ‌تر مانند مانیتور کامپیوتر استفاده می‌شود و معمولاً رنگ سفید دارند. اینها همچنین نیاز به استفاده از اینورتر و پخش‌کننده دارند. نور پس‌زمینه رشته‌ای توسط پنل‌های LCD اولیه برای دستیابی به روشنایی بالا استفاده شد، اما عمر محدود و گرمای اضافی تولید شده توسط لامپ‌های رشته‌ای محدودیت‌های شدیدی داشت. گرمای تولید شده توسط لامپ‌های رشته‌ای به طور معمول نیاز دارد که لامپ‌ها به‌دور از صفحه‌نمایش نصب شوند تا از آسیب جلوگیری شود.

منبع نور در تلویزیون‌ها  از گذشته تا به امروز

دیودهای ساطع‌کننده نور (LED)

یک صفحه الکترو لو مین سنت (ELP)

لامپ‌های فلورسنت کاتد سرد (CCFL)

لامپ‌های فلورسنت کاتد داغ (HCFL)

لامپ‌های فلورسنت الکترود خارجی (EEFL)

درگذشته لامپ‌های رشته‌ای

ELP نور یکنواختی را در کل سطح خود می‌دهد، اما سایر نورهای پس‌زمینه اغلب از یک دیفیوزر برای تأمین حتی نور از منبع ناهموار استفاده می‌کنند.

نور پس‌زمینه در رنگ‌های مختلفی وجود دارد. LCDهای تک‌رنگ معمولاً دارای نور پس‌زمینه زرد، سبز، آبی یا سفید هستند، درحالی‌که نمایشگرهای رنگی از نور پس‌زمینه سفید استفاده می‌کنند که بیشتر طیف رنگ را پوشش می‌دهد.

منتشرکننده‌های نور در تلویزیون

برای اینکه نور پس‌زمینه غیر ELP باعث ایجاد یکنواختی شود که برای نمایشگرها بسیار مهم است، ابتدا نور از طریق راهنمای نور عبور می‌کند (LGP) لایه‌ای از پلاستیک که به طور خاص طراحی شده است و نور را از طریق یک سری برجستگی‌های ناهموار پخش می‌کند. به بر اساس یک معادله انتشار، چگالی برآمدگی‌ها دورتر از منبع نور افزایش می‌یابد. سپس نور پراکنده به دو طرف پخش‌کننده حرکت می‌کند. قسمت جلویی رو به پنل LCD واقعی است، در پشت یک بازتابنده برای هدایت نور هدررفته به سمت پنل LCD وجود دارد. بازتابنده گاهی از فویل آلومینیومی یا یک سطح ساده رنگ‌دانه سفید ساخته می‌شود.

مشخصات تلویزیون‌های LED

چراغ‌های پشت LED جایگزین لامپ‌های (فلورسنت) با چند تا چند صد LED سفید، RGB یا آبی می‌شوند. از چهار نوع چیدمان LED ممکن است استفاده شود:
لبه روشن” (ELED) در اطراف لبه صفحه یک خط را تشکیل می‌دهند.
مستقیم روشن” (DLED)آرایه‌ای را درست در پشت صفحه در فواصل مساوی تشکیل می‌دهند.
Local dim light خوشه‌های LED با نور مستقیم (مستطیل، ردیف یا ستون) به‌صورت جداگانه کنترل می‌شوند, اجازه می‌دهد تا به طور پویا سطح شدت نور مناطق خاصی از تاریکی را روی صفحه‌نمایش کنترل کنید و به نسبت کنتراست دینامیکی بسیار بالاتری را ایجاد می‌کند، اگرچه به قیمت جزئیات کمتر full-array local dimming (FALD)’ “روشن مستقیم” به‌صورت جداگانه کنترل می‌شوند. علاوه بر این، اغلب از پنل انتشار ویژه (LGP) برای پخش یکنواخت نور در پشت صفحه استفاده می‌شود.

نحوه قرارگیری لامپ‌ها در تلویزیون LED:

نحوه قرارگیری لامپ‌های LED یا همان بک لایت تلویزیون ال‌ای‌دی (سامسونگ)، یا می‌تواند پشت پنل و در فاصله‌های مشخص قرار داده شود تا پنل در معرض نور مستقیم باشد و یا اینکه در لبه‌ها با ساختار ردیفی و فشرده قرار می‌گیرند تا از طریق پدیده شکست نور انعکاس شده از بک لایت تلویزیون، به پنل نور برسد که این مورد غالباً برای تلویزیون‌هایی با ضخامت کمتر کاربرد دارد.

مصرف برق در تلویزیون‌های LED

در مورد مصرف برق سیستم‌های نور پس‌زمینه را برای مدیریت توان خود ضروری کرده است. در مورد سایر محصولات الکترونیکی مصرفی (مثل یخچال یا لامپ) ، دسته‌های مصرف انرژی برای تلویزیون‌ها اعمال می‌شود.
استانداردهای رتبه‌بندی قدرت برای تلویزیون‌ها مانند ایالات متحده، اتحادیه اروپا و استرالیا و همچنین در چین معرفی شده است. علاوه بر این، در یک مطالعه مصرف برق یکی از مهم‌ترین معیارها برای مصرف‌کنندگان هنگام انتخاب تلویزیون است، معطوف به‌اندازه صفحه‌نمایش است.

مزیت‌های تلویزیون LED:

در مقایسه با نور پس‌زمینه CCFL قبلی، استفاده از LED برای نور پس‌زمینه:
1. طیف رنگ گسترده‌تر و محدوده کم‌نور
2.نسبت کنتراست بیشتر
3.بسیار باریک (برخی در پنل‌های روشن با لبه کمتر از 0.5 اینچ (13 میلی‌متر) نازک هستند)
4.بسیار سبک‌تر و خنک‌تر
5.معمولاً 20 تا 30 درصد مصرف برق کمتر و طول عمر بیشتر است
6.قابل‌اعتمادتر

علت سوختن بک لایت تلویزیون:

– استفاده از قطعاتی باکیفیت پایین: بک لایت تلویزیون‌های میان‌رده، دارای کیفیت پایین و عمر مفید کوتاهی هستند که در نهایت می‌توانند حدود ۵ سال کارکرد مناسب داشته باشند.

– جداشدن لامپ بک لایت از شاسی: در بعضی از مدل‌های تلویزیون بک لایت به‌عنوان خنک کنده لامپ‌ها نیز عمل می‌کند. پس از گذشت مدتی ارتباط چسبی که بین لامپ و هیت سیتک وجود دارد از بین می‌رود، در نتیجه لامپ‌ها بیشتر گرم می‌شوند و سریع‌تر خراب می‌شوند.

– بالا بودن ولتاژ بایاس در هنگام روشن شدن تلویزیون: وقتی تلویزیون روشن می‌شود، لوگوی برند تلویزیون به‌صورت شفاف و با بیشترین میزان نور نمایش داده می‌شود. به این معنی است که بیشترین میزان نور از بک لایت، ساطع شده و این جریان، به‌مرورزمان موجب خرابی بک لایت می‌شود.

– تنظیمات نامناسب: در اکثر تلویزیون‌ها، تنظیمات پیش‌فرض طوری است که نور بک لایت را در بیشترین حالت قرار داده است. پس براین‌اساس این لامپ‌ها با حداکثر توان خود عمل می‌کنند و به طور طبیعی، عمر مفید کوتاه‌تری خواهند داشت. می‌توان این تنظیمات را تغییر داد. اما با ریست شدن تلویزیون، این تنظیمات دوباره به حالت کارخانه باز خواهد گشت.

صفحه تلویزیون سیاه است و تصویر ندارد، برای رفع این مشکل مقاله (صفحه تلویزیون سیاه است چکار کنم) را مطالعه کنید.

نشانه خرابی در بک لایت تلویزیون:

مشاهده لکه‌های تیره یا نقطه‌های روشن روی صفحه‌نمایش
خاموش شدن خودبه‌خودی تلویزیون پس از یک مدت کوتاه
خاموش شدن تلویزیون پس از نمایش لوگوی برند آن
چشمک زدن تصویر یا قطع و وصل شدن آن
یکسان نبودن شدت نور و روشنایی صفحه‌نمایش

روش‌های تشخیص خرابی در بک لایت تلویزیون:

وظیفه اصلی بک لایت تلویزیون، ایجاد تصویر است، اگر زمانی تلویزیون شما صدا دارد اما تصویر ندارد و یا اینکه قسمتی از صفحه‌نمایش تیره است، می‌توان متوجه شد که بک لایت تلویزیون خراب شده است.
برای تست خرابی بک لایت تلویزیون در حالت اول، با چراغ‌قوه از نزدیک صفحه‌نمایش را بررسی کنید، اگر بک لایت خراب شده باشد، مشخص می‌شود که تصویر وجود دارد و فقط نور پس‌زمینه وجود ندارد.
روشنایی نور در قسمتی از تصویر کمتر است. یا پس از روشن‌کردن تلویزیون یک‌لحظه لوگوی تی وی نمایش داده می‌شود و بعد صفحه تاریک می‌شود. دیگر راه‌های تشخیص مشاهده قطع و وصل شدن تصویر تلویزیون و یا به‌اصطلاح پرپر زدن یا چشمک زدن تصویر تلویزیون و در نهایت چشمک زدن چراغ تلویزیون است، یا ایجاد نقاط نورانی در تصویر تلویزیون و ایجاد نقاط تاریک در تصویر تلویزیون مشابه (علت پیدا شدن خطوط افقی روی صفحه تلویزیون)

راه‌های پیشگیری از خرابی بک لایت تلویزیون:

1. هرگز نور تصویر و روشنایی را روی 100 قرار ندهید.
2. میزان استاندارد نور و روشنایی را بین 70 تا 80 تنظیم کنید.
3.این تنظیمات را بر روی هر خروجی تصویر مانند HDMI1 و HDMI2 انجام دهید.
4.هرگز تلویزیون را به‌صورت مداوم روشن نگذارید.
بیشترین آمار خرابی بک لایت تلویزیون ال جی، سامسونگ و سونی
– تلویزیون‌های ال جی: مدل‌های LS، LY، LB، LM، LN و LF
– تلویزیون‌های سامسونگ: مدل‌های EH، J، F و H
– تلویزیون‌های سونی: مدل‌های W650 و W600

در نتیجه

در واقع بک لایت تلویزیون را می‌توان این‌گونه تعریف کرد که:
– تنظیم درصد روشنایی که برای جلوگیری از اینکه عمر بک لایت کم شود و خراب بشود، درصد روشنایی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد یک گزینه ایده‌آل است که توسط کارشناسان این رشته پیشنهاد می‌گردد. شاید قراردادن روشنایی روی ۱۰۰ یک کیفیت واضح را برای شما فراهم کند، اما باعث استهلاک هر چه زودتر بک لایت شما می‌شود و همین‌طور به چشمان شما آسیب می‌رساند.
– در کنترل ولتاژ برق که استفاده از ترانس محافظ می‌تواند کمک زیادی را به حفظ کیفیت بک لایت باید بکند. خاموش و روشن شدن متوالی و پشت‌سرهم و تغییر جریانات برق از عواملی است که به بک لایت تلویزیون آسیب می‌رساند.
– مدیریت ساعات روشن بودن که اهمیت زیادی دارد چون اگر تلویزیون به‌صورت مداوم روشن باشد آسیب زیادی به بک لایت می‌زند بنابراین باید ساعاتی را خاموش باشد در غیر این صورت صدمات جدی به بک لایت وارد می‌شود.
– اصلاح ولتاژ پاور که ولتاژی که پار تلویزیون به بک لایت می‌رساند توسط تکنسین‌ها و متخصصین کنترل شود، تا از صحت و سلامت آن اطمینان حاصل شود. با این کار می‌توان از صدمه مجدد و جدی بک لایت جلوگیری کرد.
به‌طورکلی بک لایت تلویزیون از حساس‌ترین قسمت‌ها و درعین‌حال مهم‌ترین انواع آن طبقه‌بندی می‌شود.
امیدواریم مطالب این مقاله بتواند اطلاعات مفید و کاربردی را در اختیار شما قرار دهد تا بتوانید نقص و اختلال در تلویزیون را شناسایی کنید و در صدد رفع آن برآیید و در صورت نیاز به متخصصین برای تعمیر تلویزیون به آنها مراجعه کنید.

  • برای دریافت خدمات کافی است فرم زیر را تکمیل نمایید.
    ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهیم گرفت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *